Luttrellský žaltář,14. stol. – detail

V dobách středověku a konkrétně na přelomu 13. a 14. století byly nejpoužívanějším druhem nádobí misky, jelikož v této době se strava skládala především z nejrůznějších druhů kaší a polévek. Jsou také velmi universálním držákem na jídlo jakéhokoliv skupenství. Misky byly buď dřevěné nebo keramické. Osobně doporučujeme do začátku výběr spíše dřevěné misky, jelikož keramické se rády rozbíjí.

Talíře byly používány pouze šlechtou a má to své důvody, šlechtická strava byla malinko jiného složení.

Z příboru neurození používali především dřevěné lžíce a to opět ze stejného důvodu, jakým bylo používání misek. Nůž mohl být také používán, ovšem ostrý. Oproti tomu vidlička, tak jak ji známe dnes, nebyla používána. Byla jen dvouhrotá a sloužila k servírování.

Z hlediska pitiva jsou nejlepší keramické pohárky baňatého tvaru a určitě na povrchu neglazované (z hygienických důvodů je dnes většina těchto pohárků alespoň zevnitř glazovaná). Po domluvě je možné si pořídit i nějaký ten korbel, čili půllitr.

Při jídle se člověk nemusí stydět jíst rukama, někdy mu nic jiného totiž ani nezbývá.

Až si budeš pořizovat nádobí, nezapomeň si s sebou vzít někoho zkušeného, který se orientuje v tom, jak to má vypadat.

Nezapomeňte si nádobí označit osobní značkou (a nejlépe i značkou pána), aby pak nedošlo k zařazení osobního nádobí do eráru.